Jdi na obsah Jdi na menu
 


MÝM PŘÁTELŮM TEENAGERŮM

28. 5. 2017

sidharth-bhatia-131092.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Já vím, že ti asi často říkají, že máš štěstí, že žiješ v době, ve které žiješ. Že dřív bylo všechno mnohem horší a dnes máš svobodu a možnosti, o kterých se tvým rodičům a generacím před nimi ani nesnilo. A určitě to je z jistého pohledu pravda. Ale také moc dobře vím, jak těžké je vyrůstat v dnešní době, aniž bys tu a tam nepropadl pocitu, že svět se vysokou rychlostí řítí neznámo kam a s ním i lidé kolem tebe neustále frčí za něčím, ale za čím - ptáš se možná, ani oni sami neví, a tak ti na to nikdo neodpoví. Je tak snadné propadnout zoufalství a bezradnosti, pocitu nicoty a zbytečnosti ve světě, kde se zdá, že jen ten, kdo je krásný, úspěšný a žádaný, kdo má peníze, slávu a obdiv je opravdu plnohodnotným člověkem, a ti, jimž něco chybí, jsou jen bezvýznamné figurky ve stínu výjimečnosti toužící po životě na výsluní, kterého většina z nich nikdy nedosáhne.

Já si ale vroucně přeju a chci, abys věděl, že všechno je jinak, než se jeví.

Ve škole se učíš spoustu věcí, jež tě mají připravit do života, avšak žít tě nikdo nenaučí, neboť i ti, co učí, umí jenom učit, ale žít šťastně většinou sami neumí, protože ani je to nikdo nenaučil.

Největším úspěchem v životě je být šťastný. A všichni lidé do jednoho na tomto světě vnitřně touží jenom po tom být šťastní. Je to přirozené, je to normální a je to v pořádku. Problém nastává ve chvíli, kdy lidé hromadně podléhají klamu, že aby mohli být šťastní, MUSÍ nejdříve MÍT dobré vzdělání, skvělou práci, krásné tělo, úžasného partnera, vlastní děti, velký dům, rychlé auto, spoustu přátel, dobrodružný život, kupu peněz, vysoké postavení, slávu, uznání atd. Ten seznam nemá konce. Určitě ti něco takového říkají nebo alespoň naznačují jak doma, tak ve škole. Ale prosím věř mi, když ti řeknu, že to tak není. A ověřit si to můžeš lehce. Jen se podívej zblízka na ty, kteří už mají dobré vzdělání, skvělou práci, krásné tělo, úžasného partnera, vlastní děti… a vše ostatní – podívej se na ně a zeptej se sám sebe: Jsou opravdu šťastní? Ale nedívej se na to, co vkládají na facebook, twitter a instagram, na to, co o sobě říkají a píší, podívej se na to, co z nich cítíš, když je osobně potkáš ve všednosti každodenního žití. Rychle zjistíš, že jen málo z nich je skutečně šťastných, a tak nezbývá nic jiného, než vzít zdravý rozum do hrsti a položit si jednoduchou otázku – jestliže oni mají všechno, co člověk PRÝ potřebuje ke štěstí, a nejsou šťastní, co tedy přináší skutečné štěstí? A musím opravdu dosáhnout nejdříve celého seznamu věcí, abych pak mohl cítit radost a spokojenost? A pokud ano, jak dlouho mi to bude trvat? Kolik let budu muset čekat? Jak se budu cítit, než toho dosáhnu? A jak dlouho mi pak tohle štěstí vydrží? A co budu dělat, když nebo až zmizí?

Jen ty, a nikdo jiný, jsi zodpovědný za své vlastní štěstí! Je jedno, jestli ti je deset, patnáct, třicet nebo sedmdesát let. Od chvíle, kdy jsi dostatečně velký na to, aby sis uvědomoval sám sebe jako jednotlivce a tvůj rozum je už natolik probuzený, že rozumíš tomu, co píšu, máš v sobě všechny nástroje k tomu, abys dokázal ovládat své štěstí. A jak to máš udělat? Docela prostě. Zastav se, utiš se a v duchu nebo nahlas řekni sám sobě: CHCI BÝT ŠŤASTNÝ. JSEM ŠŤASTNÝ. Zavři oči, usměj se a klidně dýchej. Za chvíli ucítíš v břiše příjemné šimrání, všechno na okamžik zmizí a ty budeš cítit ŠTĚSTÍ. Jako by se na moment rozplynul čas a prostor, jako by ses ocitnul v záři světla, které tě prostupuje a cítil hlubokou radost, klid a mír. Ty znáš ten pocit, znáš ho z minulosti, na kterou si už nevzpomínáš, ale ten pocit v tobě nikdy nezmizel, jen postupně utichnul a ztratil sílu pod náporem hluku všedních povinností. Nicméně ty ho můžeš znovu probudit a oživit. Možná ti nepůjde štěstí vyvolat hned, nebo se ti podaří udržet ho jen na chviličku, ale to je v pořádku. Všechno chce čas a hlavně trénink. Chodit, mluvit, číst, psát a počítat ses taky nenaučil za jeden den. Musel jsi to zkoušet, snažit se, dál zkoušet a cvičit. A teď to umíš a chodit, mluvit, číst, psát a počítat je ta nejjednodušší a nejautomatičtější věc na světě. A stejně tak to může být i s pocitem štěstí. Můžeš se ho naučit. Všichni to mohou. Jen málo kdo to ví, a ještě méně kdo to zkusí. A nezapomeň, že čím déle a pravidelněji to budeš cvičit, tím lepší v tom budeš. Můžeš v tom být průměrný, dobrý, nadprůměrný anebo se můžeš stát šampionem štěstí a být šťastný většinu času. V každém zná se skrývá génius štěstí, musíme ho v sobě jenom pilným snažením a cvičením probudit.

A až se to naučíš a budeš šťastný, kdykoliv si to budeš přát, aniž bys k tomu potřeboval nějaký vnější důvod (nový telefon, kolo, prázdniny u moře, holku, kluka, samé jedničky, krásnou postavu, hodně lajků na facebooku atd.), tedy až se naučíš být šťastný bezdůvodně, jen tak, pak zjistíš, že život je krásný a že můžeš vlastně dělat všechno, co chceš. Můžeš se stát sportovcem, fotbalistou, zpěvačkou, hercem, lékařem, kosmonautem, milionářem, cestovatelem, spisovatelem prostě čímkoliv, co tě láká a přitahuje, nebo klidně můžeš být vědcem, pošťačkou, učitelem, kuchařem, servírkou, opravářem, kadeřnicí, traktoristou, zdravotní sestřičkou, řidičem, uklízečkou, vrátným, pokojskou, ženou nebo mužem v domácnosti atd. Je to úplně jedno. Všechny práce jsou stejně důležité a ve všech těch pracích jsou lidé šťastní i nešťastní. Když se naučíš být šťastný, můžeš dělat jakoukoliv práci na světě, a budeš šťastný dál. Pokud to ale neumíš, můžeš mít i ta nejkrásnější a nejprestižnější povolání, a stejně nebudeš happy. Chápeš ten rozdíl?

A tak neváhej a každý dne cvič a trénuj. Neexistuje jeden přesný návod. Neboj se, že to neumíš nebo nezvládneš. Všichni to v sobě máme zakódované. Když budeš upřímně chtít a budeš každý den cvičit, naučíš se být šťastný. Já se to naučil a další miliony lidí přede mnou i po mě.

K tomu, abys dokázal být šťastný jen tak, nic nepotřebuješ, jen vůli a chuť se učit. Nicméně je pár věcí, které ti to mohou o dost usnadnit. Jedna z nich, a je to jedna z těch nejdůležitějších, je mít se rád. Když se máš rád, jsi šťastný, a když jsi šťastný, máš se rád. Proto je dobré začít se mít rád.

Druhá věc, která ti může hodně pomoct, je uvědomit si, že nejsi jen tělo z masa a kostí. TY jsi duše, která žije v těle z masa a kostí. TY jsi žil ještě před tím, než ses narodil, a budeš žít DÁL i po tom, co tvoje tělo umře. TY, LIDSKÁ DUŠE, jsi nesmrtelný. Tvé tělo může umřít a jednou umře, ale TY, který víš, že jsi, i když zavřeš oči a nic nevidíš, TY jsi nesmrtelný. Když nad tím budeš přemýšlet a přijmeš to, bude pro tebe mnohem jednodušší mít se rád a být šťastný.

A třetí věc, která ti usnadní být šťastný, je, když budeš vědět, že máš svého strážného anděla, který tě zbožňuje a je s tebou každou vteřinu tvého života. Stojí za tebou, nikdy se od tebe nehne ani na metr, hluboce a bezpodmínečně tě miluje a dělá všechno proto, aby tě ochránil a abys byl šťastný. Sice ho nevidíš, ale to neznamená, že není. Lásku taky nevidíš, a přesto ji cítíš, když ti ji někdo dává.

Když stojíš před zrcadlem, usměj se na sebe. Je jedno, jestli jsi malý, velký, hubený, tlustý, jestli máš světlou kůži nebo tmavou, křivý nos nebo velký zadek :-) To celé je jen tvoje tělo a ty nejsi tvoje tělo. Ty v něm jen bydlíš. A tak se na sebe usměj a řekni si v duchu nebo nahlas: MÁM TĚ RÁD. Představ si, že za tebou stojí tvůj strážný anděl, objímá tě a křičí: MILUJU TĚ! A pak zavři oči a řekni si CHCI BÝT ŠŤASTNÝ. JSEM ŠŤASTNÝ… tady a teď.

A ještě jedna věc – možná jsi kluk, kterému se líbí kluci, nebo holka, které se líbí holky. I když se často zdá, že klukům se musí líbit jenom holky a holkám jenom kluci, víme všichni, že to tak není. A některým se prostě libí stejné pohlaví. A víš co? Je to úplně jedno! Protože ty nejsi tvoje tělo, ty jsi DUŠE. A duše není ani kluk, ani holka. To se jen někdy narodí jako muž, jindy jako žena, ale ve chvíli, kdy odchází z tohoto světa zpět domů, do nebe, ztrácí pohlaví jakoukoliv důležitost a z muže či ženy se stává zase jen ČLOVĚK. A člověk miluje člověka a je úplně fuk, v jakém těle se zrovna nachází! Když umíš být šťastný, víš, že jsi lidská duše, která nikdy nehyne, a máš se rád, je tvoje sexuální orientace asi tak důležitá jako barva tvých očí, tedy vůbec! :-)

A teď už opravdu poslední věc. Já vím, že někdy je přesto všechno život těžký, věci se nedaří a ty můžeš mít pocit, že nemá smysl žít a že se vůbec nic nestane, když z tohoto života odejdeš. Navíc tvá duše je nesmrtelná, a tak vlastně smrtí neumřeš, jen půjdeš do nebe. Jenže tak jednoduché to není. Život je škola, do které se znovu a znovu vracíme. Spáchat sebevraždu je jako jít za školu v den, kdy se píše písemka. Když si vezmeš život, utečeš před písemkou, ale stejně se jí nevyhneš, navíc si připravíš spoustu dalších problémů. Tajemné neviditelné síly osudu tvou duši jednou znovu vrátí na Zem, ty se zase narodíš a těžkosti, před kterými jsi chtěl utéct, na tebe budou opět čekat a stejně jim budeš muset čelit. Jen tím celým ztratíš spoustu času a způsobíš nevýslovnou bolest všem lidem, kteří tě milují, a i když ti to tak možná nepřipadá, na světě je hodně lidí, kteří tě milují, jenom to asi někdy nedávají najevo anebo je třeba zatím neznáš. Všude kolem je mnoho lidí, kteří ti moc rádi pomůžou, ale musíš za někým jít a požádat o pomoc. A taky je kolem tebe mnoho andělů plus tvůj strážný anděl, kteří udělají cokoliv, aby ti pomohli. I je můžeš požádat o pomoc. A i když je nevidíš, jsou tam a pomůžou ti, pošlou ti do cesty ty správné přátele, kteří ti podají pomocnou ruku a ty budeš jednou velmi vděčný, že jsi to neudělal. Život je krásný a vzácný. Nesmíš si ho vzít, prosím!

Každý den se dějí miliony zázraků. Uč se být šťastný, mít se rád, žádat a věřit a uvidíš, že se zázraky začnou dít i tobě. Věř mi. Vím to z vlastní zkušenosti.

Mám tě rád.

Honza

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Martina, 1. 10. 2018 13:05)

Pěkný den,
kde se dají koupit Vaše knihy ?
Děkuji....

Re: Dotaz

(Honza, 1. 10. 2018 13:08)

Dobrý den. Kdekoliv v knihkupectví nebo na internetu.

https://www.levneucebnice.cz/p/afirmace-9788081114632/

https://www.levneucebnice.cz/p/cesta-ven-ze-sileneho-sveta-9788081114540/

Re: Dotaz

(Martina, 3. 10. 2018 10:03)

Děkuji a pěkný den

Paráda četla jsem to jedním dechem☺

(Květa, 31. 8. 2017 10:25)

Děkuji a zdravím

stalo se něco zvláštního

(petra, 2. 8. 2017 22:35)

Na pana Honzu mě navedla paní,jejíž jméno stále hledám... letěly jsme spolu nedávno na Severní Kypr,krásné a silné setkání,třeba se ještě setkáme byla bych velice ráda.Děkuji za úžasná slova "Honzy"za sebe a všechny,jímž jsem měla ke svým pocitům co říct.Knihu koupím svému 16 ti letému synovi.

Poděkování

(Veronika, 4. 6. 2017 10:11)

Krasny článek :-) moc mi pomohlo si ho přečíst. Děkuji a taky te mam rada :-)

Moc pěkný článek nejen pro týnejdžry :) Posílám dále...

(Jiří Nižňanský, 30. 5. 2017 15:40)

Skvěle napsáno

(Renáta , 28. 5. 2017 22:04)

Krásný Honzíku. A přesný
Mám tě ráda