Jdi na obsah Jdi na menu
 


12 REBELSKÝCH KROKŮ KE ŠTĚSTÍ

19. 10. 2018

elijah-o-donnell-603766-unsplash.jpg1. Nesnaž se měnit svět kolem sebe. Změň sám sebe a způsob, jakým žiješ a hlavně myslíš. Tak nejvíc přispěješ k lepší společnosti. Příliš mnoho lidí se vyčerpává tím, že se snaží měnit všechno a všechny kolem, zatímco sami na sobě vůbec nepracují. Když změníš sám sebe, tvé vyzařování změní i všechny a všechno kolem tebe.

 

 

2. Tvůj největší dar je tvá svobodná vůle. Ne vždy můžeš dělat, říkat a cítit, co chceš, ale vždycky si můžeš myslet, co chceš. A v tom spočívá tvá největší svoboda i klíč k opravdovému štěstí. Neboj se být drzý rebel a klidně vnitřně odmítni většinu věcí, kterým tahle společnost věří a které dělá. Nemusíš věřit tomu, co „vědci zjistili…“, co říkají v televizi, co píšou na internetu, co hlásá přední odborník atd. Nemusíš se rozčilovat, čist noviny, být v obraze a dělat to, co dělají ostatní. Můžeš, ale NEMUSÍŠ…

 

3. Materialismus nefunguje. Kdyby fungoval, byli by všichni bohatí šťastní a všichni chudí nešťastní. A tak to není, i když to bude hodně (nešťastných)lidí tvrdit. Jediný směr ke štěstí je ten od hmoty k duchu. Zdravý duchovní život je zaručeně nejkratší cesta k naplněnému životu. To neznamená, že musíš utéct z civilizace a vrátit se na strom. Znamená to, že si vždy a všude uvědomuješ, že jsi duchovní bytost, která prožívá světský život, a ne naopak.

 

4. Dokud věříš, že jsi jenom tělo z masa a kostí, které jednou umře a nic z něj nezbude, budeš se o sebe (a své blízké) celý život bát. Když si ale skutečně do hloubky uvědomíš, že jsi nesmrtelná duše, která se rodí znovu a znovu na zem, aby se tu vyvíjela a rostla, začnou od tebe všechny strachy odpadat jako suché listí. A člověka, který se nebojí, je už těžké manipulovat. Přestaneš se strachovat o budoucnost a lidi, které máš rád, a začneš cítit větší uvolnění, svobodu a radost. A teprve tehdy budeš žít opravdu naplno a užívat si krás tohoto světa.

 

5. Jestliže budeš celý život hledat svou druhou polovičku v domnění, že je tě jen půl a ona tě doplní, promarníš ho a místo naplnění poznáš pouze prázdnotu. To něco, co vnitřně cítíš, že ti chybí, nikdy nenajdeš v druhém člověku, nýbrž v sám sobě po dlouhém hledání a duchovním vývoji. Miluj druhé, užívej si vztahy, poznávej a uč se, ale vždy si uvědomuj, že štěstí je umění a volba a s druhými nemá moc co společného. Představa, že někde existuje jedna jediná spřízněná duše, kterou musíš najít, je směšná, když si představíš, že máš za sebou tisíce životů, tisíce partnerů, tisíce lásek… Každý vztah, který v životě máš, je dočasný, proto ho prožívej naplno, aby až jednou skončí, jsi neměl výčitky, že jsi něco promarnil.

 

6. Ty jsi ten nejdůležitější člověk ve svém životě a stejně tak je nejdůležitější vztah ten, který máš sám se sebou. Buď na sebe hodný, měj se rád, nikdy si nenadávej, nepodceňuj se a neubližuj si. Nauč se milovat svou vlastní společnost a svůj úsměv v zrcadle. Chovej se k sobě tak, jak bys chtěl, aby se k tobě choval ten nejlepší přítel a nejlepší rodič na světě. Pak budeš šťastný, spokojený a zdravý a staneš se magnetem přátel.

 

7. Není důležité, co se děje kolem tebe, ale co se děje v tobě. Začni věnovat pozornost svým myšlenkám a pocitům, zkoumej je, zkroť je a nauč se je ovládat. Jde to. Každý den se na chvíli zastav, zavři oči a medituj. Pěstuj svoji vůli, trénuj svoji představivost, posiluj svou koncentraci. Nemůžeš být opravdu šťastný, pokud neovládáš svou mysl. Nauč se s ní pracovat a tuto dovednost do smrti zdokonaluj. Přinese ti to tolik dobrého, že všechno bohatství, moc a sláva světa jsou proti tomu laciné cetky.

 

8. Karma existuje – jogíni nekecali. Proto se uvolni a neboj se, všechno dobré i zlé se všem vždy vrátí. Spravedlnost je, a je dokonalá. Všechno, co se ti děje, sis způsobil sám, a sám to taky můžeš napravit a zlepšit. Nemá tedy cenu rozčilovat se nad jakýmkoliv bezprávím, protože člověk vidí vždy jenom malý kousek pravdy. Buď dobrým člověkem a svými pozitivními myšlenkami, pocity, slovy a skutky si vytvářej krásnou budoucnost a hezčí svět. Tvůj osud je v tvých rukou.

 

9. Jídlo, pití, sex a zábava jsou fajn, ale nehledej v nich smysl života a štěstí, protože je tam nikdy nenajdeš. Kdokoliv těmto věcem propadne, skončí špatně. V meditacích, přírodě a dobrých skutcích se skrývá mnohem více radosti a potěšení než v těch výše uvedených. Nikdy se nestaň otrokem svých zvyků a pokud k tomu dojde, udělej všechno proto, aby ses znovu vymanil z jejich spárů. Opravdu svobodný (a tím pádem i šťastný) je jen ten, kdo sám sebe ovládá. Je to práce na celý život (mnoho životů), ale když s ní nezačneš teď, tak kdy pak?

 

10. Nikdy o sobě nepochybuj. Máš v sobě ohromnou sílu a neuvěřitelné možnosti. Můžeš se uzdravit ze všech nemocí, překonat všechny své slabosti a dosáhnout neuvěřitelných úspěchů. Má to jen jeden jediný háček – zadarmo to nebude. Je třeba pro to něco dělat, a sice každý den. Optimismus, vytrvalost a pravidelnost jsou těmi nejsilnějšími motory. Je jedno, jaké jsi měl dětství, co všechno se ti kdy nepovedlo a kolikrát jsi selhal, pokud se opravdu silně rozhodneš a vytrváš, dokážeš postupně všechno, co chceš!

 

11. Používej zdravý rozum i svoji intuici. Je to skvělá dvojka. Většinou když jeden mlčí, druhý k tobě promlouvá. Zároveň vždy respektuj svoje emoce. To neznamená, že jim dovolíš, aby s tebou cloumaly a házely jako vlny s papírovou loďkou, ale že je vždy vyslechneš, budeš se snažit pochopit jejich poselství a naučíš se usměrňovat jejich sílu. Lidé se buď emocemi nechají příliš ovládat nebo je zcela potlačí. Obojí škodí. Emoce jsou jako stádo koní. Když je zkrotíš a zároveň jim porozumíš, stanou se tvým nejlepším přítelem a hybnou silou, která tě doveze tam, kam potřebuješ.

 

12. Spřátel se s Bohem (s Vesmírem). To on tě stvořil a celý život ti pomáhá a vede tě, i když si to možná neuvědomuješ. Když s ním navážeš vědomý kontakt, tvůj život se navždy změní neuvěřitelným způsobem. Modli se, pros, žádej a věř. Každá tvá prosba je vyslyšena, jen ne vždy tak, jak bys chtěl. Pěstuj svou víru a svou důvěru v něj a uvidíš, kolik zázraků se denně začne dít. On je tvůj nejlepší přítel, ten nejlaskavější rodič, nejlepší pomocník a rádce. Mluv s ním často, nahlas i v duchu, řekni mu všechno, co se tě štve, trápí i mrzí. Jeho pros o pomoc, o radu, o uzdravení. Dá ti VŽDYCKY všechno, co budeš potřebovat, a život s ním se stane rájem na zemi. Zkus to. Nemáš co ztratit.

***

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

(Eli, 12. 7. 2019 15:40)

Pravda ....pravdoucí....děkuji....el.

Děkuji

(Anna, 20. 10. 2018 19:46)

Moc děkuji za tato slova. Právě teď jsem je nutně potřebovala, jelikož je mi velmi, velmi těžko a smutno. Odešel do nebe můj manžel a i když vím, že to tak muselo být, strašně to bolí.

Děkuji za slova která jsou opravdu k vážnému zamyšlení...

(Jiřina Kráčmarová, 19. 10. 2018 20:34)

Chci se naučit ovládat svou mysl...snažím se ...děkuji