Jdi na obsah Jdi na menu
 


OTEVŘI SE UNIVERZU

18. 3. 2018

allef-vinicius-205147-unsplash.jpgExistuje síla, která tě stvořila a bezpodmínečně miluje. Tato síla nad tebou dennodenně bdí a chrání tě od všeho zlého. Je milionkrát chytřejší a moudřejší než ty a ví vždy přesně, co je potřeba udělat. Je všudypřítomná, vševědoucí a všemohoucí. A je připravená ti vždy a se vším pomoct. Tak mi řekni – proč ji tak málo využíváš? Proč se na ni téměř nikdy nespoléháš? A proč ji voláš pouze tehdy, když už je úplně nejhůř?

 

Já vím, je to těžké v tomto světě soutěžení, agresivní proakčnosti a chorobné prevence se uvolnit a věřit, že můžeš být sám sebou, jít svým vlastním tempem a žít s klidem, jistotou a vědomím, že vše, co je třeba, k tobě včas přijde tou nejlepší možnou cestu. A přesto to není nemožné. Ta možnost tu vždy byla, je a stále bude. Hrstka lidí ji využívá, žijí v míru a štěstí – a právě proto většinou nemají potřebu chodit a přesvědčovat lidi ve zběsilém davu, že není třeba se hnát a tlačit, že je v pořádku jen tak plynout a důvěřovat toku bytí. Ale kdyby ses jich zeptal, co dělají pro to, aby žili šťastně, odpoví ti, že se zkrátka spoléhají na Božský zdroj a vkládají do něj veškerou svou důvěru. Zní to třeba pošetile, avšak tento krok vyžaduje víc odvahy, než mají ti, kteří se ze strachu honí, soutěží a stresují.

 

Od malička jsem vnímal tu milující pomocnou ruku své božské matky a ty hřejivé usměvavé oči svého nebeského otce, věděl jsem, že jsou vždy se mnou a pomáhají mi na každém kroku, že oni stojí za všemi těmi šťastnými náhodami, zmeškanými katastrofami a vyléčenými trablemi. A přesto jsem se dlouhé roky bál vložit svůj život zcela do jejich péče. Podlehl jsem klamu světa a uvěřil, že musím stále proaktivně vymýšlet a hnát se kamsi, jinak zůstanu stát na místě a zarostu mechem stagnace a neúspěchu. Ale stejně moje nucené a horlivé snahy nikdy nefungovaly a všechno dobré ke mně přišlo v nečekaných chvílích z nečekaných zdrojů a vždy jakoby SAMO. Xkrát jsem se rozběhl proti zdi, abych narazil, spadnul posbíral se a konečně si uvědomil, že mě snaha prorážet hlavou zdi zkrátka nebaví. Že mě nikdy nikam opravdu nedostala a raději půjdu cestou dveří, které se přede mnou zjevují v pravou chvíli a na správném místě. A ano, otevřít je a jít jimi už musím sám, ale nikdy je nemusím horečně hledat nebo se snažit je vybourat ve zdi.

 

A můj život najednou nabral zcela nový nádech. Takový věčně čerstvý, osvěžující, a přesto hřejivý. Mé kroky začala vést Božská moudrost a vede je dodnes. Ne proto, že bych měl tam nahoře protekci nebo byl benjamínkem našich kosmických rodičů, nýbrž proto, že jsem sebral dostatek odvahy k tomu, abych jim přenechal kormidlo kdykoliv, kdy nevím, jakým směrem jít. A ty to můžeš udělat taky. Každý může. – Není to zbavování se vlastní zodpovědnosti, nemá to nic společného s přílišnou pasivitou či sprostou nečinností. Naopak – je to způsob zdravého duchovního života, který propagovali všichni velcí duchovní učitelé ze všech směrů a náboženství: Žij dnes, udělej to, co je bezprostředně před tebou a zítřek přenech zítřku. Věř, že všechno dobře dopadne, že všechno k tobě včas přijde a že budeš vždycky ve správný čas na správném místě. A když tomu uvěříš, uvolníš se takovým způsobem, že tomu tak prostě bude. Jak to? BůhVí…

 

Je ale jisté, že člověk má tendenci se občas zatnout, vystresovat a zapomenout na to, že nikdy na nic není sám a že pokaždé může požádat tu všemohoucí vševědoucí sílu o pomoc. A tak je dobré si to stále znovu a znovu připomínat, ideálně na příbězích, které napsal sám život, a z úst někoho, kdo tohle dlouhé roky úspěšně žije. A tím někým je Tosha Silver.

 

Když jsem před rokem narazil na její knížku, přečetl jsem ji během dvou dnů. Uvědomil jsem si, že i když se na Božskou pomoc spoléhám už docela dost, můžu to dělat ještě mnohem, mnohem víc, respektive pořád a u všeho, a to mě naplňovalo nepopsatelně krásným šimravým pocitem nekonečného bezpečí. Jsou knížky, které ve vás vyvolají tak silné a příjemné pocity, že je chcete číst znovu a znovu, kdykoliv cítíte, že tyto nádherné pocity ztrácíte. A tahle knížka je přesně jednou z nich. Když se jí otevřete, vzbudí ve vás to staré a někde hluboko již přítomné, i když možná zapomenuté přesvědčení, že VŠECHNO JE A BUDE V POŘÁDKU a nikdy není třeba se bát, nýbrž věřit a důvěřovat.

 

OTEVŘI SE UNIVERZU vám pomůže znovu nalézt víru a důvěru ve vaše Božství, které všichni do jednoho potřebujeme k tomu, abychom mohli vést opravdu spokojený a uvolněný život. Užijte si ji a nechť prosvítí vaše dny stejně, jako prosvítila ty moje!

S láskou,

Honza

otevri-se-univerzu-cz.jpg

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář